Passie voor Parels                                                              

        Perla Felicia oorhangers
Foto: oorhangers model Felicia
zilver met wit en roze cultivé parel
GemhArtJewelry  GEMH.NL

Hoe ontstaat een parel
In tegenstelling tot de meeste edelstenen is een parel organisch van oorsprong. Parels worden gevormd in schelpen, maar niet alle schelpen kunnen parels vormen. Maar de meeste tweekleppigen zoals oesters zijn in staat om een parel te produceren. Een parel kan ontstaan, wanneer de buitenste laag, het dekweefsel, van het weekdier beschadigt wordt. Zo’n beschadiging kan door een sponsdiertje komen die een gaatje boort, een parasiet, een vissenbeet of een zandkorrel die de oester niet lukt om weg te ruimen. Zo’n binnengedrongen kern kan soms microscopisch klein zijn, maar de oester begint daaromheen parelmoer vormende cellen te groeien keurig in laagjes Aragoniet om elkaar heen. Dit noemt men het inkapselen. Hoe meer ruimte in de schelp des te grotere parel er in groeien kan. Men heeft berekent dat de vorming van een grote parel wel tot 10 jaar kan duren.

Voor het opduiken van natuurlijke diepzee parels moeten parelduikers hun adem voor minimaal drie minuten kunnen inhouden. Ze zijn geen oud leven gegeven. Het is een zwaar, ongezond risicovol beroep. Verdrinking en opgegeten worden door haaien zijn de gevaren voor de parelduikers.

De eerste gecultiveerde parel
Een Japanse man, Kochiki Mikimoto, was de eerste persoon die de techniek in 1893 ontwikkelde om een parelmoer te enten om een parel te produceren. In 1908 registreerde Mikimoto zijn patent; de geboorteaktes van de pareltransplantatie. Mikimoto's originele techniek bestond erin een kunstmatige kern in een stukje weefsel van het parelmoer te wikkelen en het geheel in een andere "oester" te schuiven. Deze procedure is een vrij zware chirurgische ingreep en traumatisch voor het parelmoer, dat het vreemde lichaam in zijn organisme opneemt. 
In plaats van een kunstmatige kern, brengen ze tegenwoordig met een pincet en loep een stukje parelmoer in een jonge oester. In Japan woerden ongeveer 500 oesters geopereerd. Deze worden in manden vastgemaakt. Na drie à vier jaar vormen zich bruikbare parels.
 
Verschil tussen natuurlijke en cultivé parels
Een "natuurlijke" parel en een "gekweekte" parel beide natuurlijke parels zijn, gevormd door een schelpdier. Het essentiële verschil tussen "natuurlijke" parels en gekweekte parels is dat de gekweekte parels een kern hebben, die door een röntgenapparaat kan worden gedetecteerd als de eigenaar van de parels twijfels heeft.
Beiden soorten zijn dus echte parels en kunnen getest worden op echtheid door middel van een eenvoudige test met de parel over de tanden heen te halen.

 
Echte parels voelen knarsend aan op het glazuur van de tand.
 
IMG_5123 by GEMH
Foto: Diana parelcollier
witte ronde cultivé parels met Labradoriet puur zilver en parelmoer
GemhArtJewelry GEMH.NL

 
Natuurlijke en Cultivéparels zijn beiden eichte parels en hebben niets met imitatieparels, zoals: kunststof met parelmoerverf, glas met vissenschubbenlak of de mosselparels, die hebben een kern van een mosselschelp met een luxe kleurlak erover,
maar zijn eveneens niet gevormd door het natuurlijke proces.

 

 
De vijf deugden van een parel
De waarde van parels wordt bepaald via de vijf deugden
  • Luster is de magie van het licht die over de parel heen beweegt.
  • Het gelaat is de vertaling van de tweede deugd voor parels. Een glad oppervlakte is heel zeldzaam, zichtbare imperfecties zijn van belang voor de parel zijn aantrekkingskracht en waarde.
  • De vorm van een parel heeft geen invloed op de kwaliteit ervan; de vraag naar een bepaalde vorm heeft echter wel waarde. Parels met een perfecte symmetrie, zoals ronde vormen en druppelvormige vormen, zijn bijzonder zeldzaam en het meest gewild. Er wordt opgedeeld in Rond ovaal, druppel, button, barok, cirkel, staaf, keshi, biwa, zaad (mini parels onder de 2 mm.) en vormen; zoals vierkant, kruis en hart. Uiteindelijk ligt schoonheid in het oog van de toeschouwer en is de keuze van de vorm een ​​persoonlijke keuze. 
  • De parelkleur. Het brede scala aan natuurlijke kleuren weerspiegelen typisch de boventonen van de parelschelp. Kleur is, net als vorm, een zeer persoonlijke keuze en de populariteit van een bepaalde tint is van invloed op de waarde van een parel. Australische parels uit de Zuidzee zijn meestal wit, zilver, crème of goud. Wit met roze ondertoon is de meest gewaardeerde kleur.
De vijfde deugd van een parel voor de waarde is:
  • De maat. Parels worden gemeten in millimeters. Australische parels uit de Zuidzee hebben zeer dikke parelmoer en zijn de grootste van alle parels, meestal variërend van 11 mm tot 16 mm. Grotere maten van meer dan 20 mm worden af ​​en toe gevonden en dergelijke parels worden zeer gewaardeerd. Grotere parels zijn doorgaans waardevoller vanwege hun grotere zeldzaamheid, maar grootte is slechts een van de 5 deugden die worden gebruikt om de waarde van een parel te bepalen. 

Pareljacht
Sommigen hebben het geluk om een parel te vinden.
(lees meer)
bijzondere parel vondst Thailand

Een andere prachtige parelschelp, die een vleugelvorm heeft en bekend staat om zijn creatie van "melo", is de Pteria-pinguïn, die veel voorkomt in de Aziatische zeeën, vooral in Thailand bij Phuket. Een oranje parel is hiervan de schat. De dailymail.co.uk schreef 17 februari 2021 over de truckchauffeur Monthian Jansuk uit Thailand. Op de markt kocht voor hij voor 50 bath een Pteria-pinguïn als snack. Dat is omgerekend 1 euro. Tot zijn verbazing zat in de schelp in het weekdier een ronde oranje parel, zo groot als een ei van een slang. Het gewicht  werd vastgesteld op 65,57 karaat. Hier werd 1700$ per karaat voor geboden, maar de trucker die nooit meer dan een paar honderd dollar op zijn rekening had gehad, verkocht de parel voor 33.350$; éénderde van de eigenlijke geboden prijs en was blij met zijn gevonden schat.
 
karkoschelp met parelsieraden
Foto:  karkoschelp (privé bezit)
met handgemaakte parelsieraden 
GemhArtJewelry GEMH.NL

Strombus Giga is de Latijnse naam voor de roze vleugelhoorn, ook bekend als de koninginnenschelp, de kroonslak of de Karko. Een lichtroze parel van 10,3 mm bij 6,6 mm weegt 3,4 karaat en wordt verkocht voor ongeveer 2200 euro en in een intens roze kleur is deze tegen de 50.000 euro waard.
Dit schelpdier staat op de CITES lijst voor bedreigde diersoorten. De Karko is een eetbare reuzenslak die tot 35 cm kan uitgroeien. De Karko zelf is een herbivoor en voedt zich met zeegras en algen die groeien en leven op de zeebodem van Lac Bay. Door overbevissing liggen er ondertussen op Bonaire enorme bergen van lege karkoschelpen. Om de dieren te beschermen en de kans te geven om weer te herstellen, geldt er sinds 2005 een totaal vangverbod van karko’s op Bonaire. De karko’s die nu op de menukaarten staan in de restaurants van Kralendijk zijn keurig legaal geïmporteerd uit Suriname en Venezuela. Lege karkoschelpen worden via officiële wegen geïmporteerd naar Italië voor hun beroemde camee snijkunsten. Per persoon mogen er twee Karko schelpen per keer de grens over mee genomen worden.

 
grootste parelvondst

De allergrootste parel, volgens een bericht in het AD 23-08-2016, is deze vondst in 2006. Het jaartal 2006 klopt, want de Filipijnse visser verborg de parel tien jaar lang onder zijn bed. De parel is gevonden op een stormachtige dag dat de visser zijn anker wilde lichtten, maar ontdekte dat deze vast zat aan een grote doopvontschelp. Deze parel die er in zat is zo'n 30 centimeter breed en 60 centimeter lang en is daarmee ongeveer vijf keer groter dan de 'Parel van Allah', de vorige recordhouder. Ook die parel werd gevonden in de buurt van het eiland Palawan in 1939. Die woog 6,4 kilogram en is 'slechts' 31 miljoen euro waard. Naar schatting is deze parel ongeveer 88 miljoen euro waard. Doopvontschelpen kunnen meer dan anderhalve meter lang worden en tot 250 kilogram wegen. Het komt maar voor dat doopvontschelpen parels produceren.

Voor zeevruchtenliefhebbers:
Op een oester proeverij kan het je zomaar gebeuren. Een parel midden in je eten en zelfs bij het eten van mosselen, die alleen worden gekweekt om op het bord van zeevruchtenliefhebbers te belanden, kunnen een parel produceren. Een echte mosselparel is klein en gelige. Ze hebben geen echte esthetische waarde. Maar deze klant die bij mij in de winkel kwam heeft bij het eten van Zeeuwse mosselen, zijn gevonden schat meegenomen voor zijn vriendin en in een zilveren ring laten plaatsen door mij, als mooie persoonlijke aanzoekring.

 
mosselparel in ring
Foto : echte Zeeuwse mosselparel
gezet in zilver ring

  

     
     
Kijk voor meer verhalen in de BLOG
 
Home <       4  De kleur van edelstenen
Schatten van de Aarde 1 > 1112 > 22, 23 >28, 29 > 34, 35 > 39 
  40 Gemh Art Jewelry