FOTO: Ontwerp GemhTrails 't Wad by GEMH
De kleurrijke sprankeling van Opaal is een magneet voor het oog. De levendige kleuren van Opaal ontstaan door microscopische kleine bolletjes, divers in grootte en afstand, in waterhoudend siliciumdioxide (SiO2). Elke Opaal is anders, elke Opaal heeft een ander kleurenspel. Het watergehalte tussen de bolletjes varieert tussen de 3% tot 30%. Door de bolletjes en die wisselende aanwezigheid van water, komt het invallend licht door het oppervlak binnen op verschillende lagen in de Opaal. Het licht wordt vervolgens afgebogen of gebroken en weerkaatst terug in meerdere lichtstralen, uitgezonden op diverse snelheden tot een veelheid van kleuren. Diffractie is het vermogen om specifieke golflengten van kleuren te breken en weer te geven.
Bij beweging van de Opaal is de steen iriserend. Dat ie dan veelkleurig lijkt is omdat wanneer de steen wordt verplaatst, licht verschillende bollen onder verschillende hoeken binnen de steen raakt, en de koers van het licht verandert en een nieuwe verscheidenheid aan unieke kleuren uitstraalt. Op deze manier lijken opalen constant van kleur te veranderen en te verschuiven.
FOTO: Oog als camera (boek praktische iriscopie)
Waardoor voor het menselijk oog betekent we een complexe reeks van kleuren uit de Opaalsteen zien stralen, is dat het beeld van de Opaal komt binnen vallen als licht in verschillende snelheden, gaat door het transparante hoornvlies met daarachter ooglensvloeistof aan de voorkant van het oog naar de lens met in het midden de zwarte pupil met daarom heen de gekleurde iris. Met een spier aan de lens wordt het scherpstellen geregeld en met het gekleurde iris het hoeveelheid licht. De lens bundelt het licht en zet het door naar het netvlies, waar speciale ontvangstcellen lichtgolven omzetten in zenuwimpulsen via de oogzenuw (op de plaats van de blinde vlek) naar de hersenen. In het hersencentrum wordt er een beeld gevormd van de Opaal met al z’n sprankelingen.
De naam Opaal komt van Upala. Upala komt uit het sanskriet dat is een oud indiaase taal, en betekend ‘kostbare steen’
tekening opaalmijn.
De vindplaatsen van Opaal Australië is het van oudsher klassieke Opaal land en vandaag is het nog steeds wereldwijd de belangrijkste leverancier van de fijnste Opalen. Bijna 95 procent van alle Opalen zijn afkomstig uit Australische mijnen. De overige vijf procent worden gedolven in Mexico, en in het noorden van Brazilië, ook in de Amerikaanse staten Idaho en Nevada, maar onlangs de stenen zijn ook gevonden in Ethiopië en in het West-Afrikaanse land Mali.
De geschiedenis van de Australische Opaal begon eigenlijk miljoenen jaren geleden, toen delen van Australië werden bedekt door een enorme binnenzee, en steen sediment werd afgezet langs de kustlijn. Wanneer de watermassa’s weer terug spoelden bleef water met silica in de aanwezige holtes en spleten achter in de sedimentaire gesteenten, en ook de resten van planten en dieren werden daarin achtergelaten. Langzaam werd de silica in steen in Opaal, dus omgezet. Opaal komt zelfs van Mars, waar NASA opaalafzettingen ontdekte in 2008.
Door de veel verschillende aanwezige omstandigheden waar Opaal gevonden is de reden dat er zo veel verschillende soorten Opaal zijn:
Een zwarte Opaal in de hoogste kwaliteit is waar sprankeling van licht in regenboogkleuren het oppervlak bedekken. Dit is de belangrijkste factor in het bepalen van de prijs van Opaal.
Ontwerp IJsvogel met Opaal by GEMH
Aboriginal mythe
In de droomtijd reisde een IJsvogel een lange weg
op zoek naar plaatsen voor haar regenboog
Toen haar kuikens uit het ei kwamen
veranderden de eierschalen in Opaal.
In het droge woestijnlandschap kun je zien
waar de IJsvogel haar eieren legde
aan de opalen met regenboogkleuren.
Zo bracht hij vrede, liefde en hoop.
Mooiste Opaal heeft volledig vuur van kleuren.
Multicolour
Door de aanwezigheid van alle kleuren heeft Opaal een gunste invloed op alle chakra’s. Het verhoogt het bewustzijn op aards niveau maar ook kosmisch. Opalen herstellen de emotionele en mentale kracht. Het magische spel van deze wondelijke edelsteen, geeft op etherisch niveau de creatieve energie een boost.
schaal van emoties
Emoties hebben veel invloed op je gezondheid. Het lichaam van een mens bestaat uit zo'n 35 triljoencellen en gezond; trilt het op 62 à 78 MHz. Wanneer de frequentie daalt onder de 62 MHz kunnen cellen muteren. Daalt 't lichaam door aanhoudende input van lagere frequentie, dan voelt het zich minder. Tussen 60 MHz en 57 MHz komen er de verkoudheid en griepklachten. Ziektes ontstaan onder de 58 MHz. Studies hebben bewezen dat negatieve gedachten, de frequentie met gemiddeld 12 Hz verlagen. Positieve gedachten verhogen juist minimaal 10 Hz.
Edelstenen hebben ieder een hoge trillingsenergie. Zuiver Bergkristal heeft een trillingsfrequentie van 32.768 maal per seconde, maar als kristallen klankschaal 432 Hz. En Rozenkwarts bijvoorbeeld trilt op 528 Hz. Liefde zit op 500 Hz. De natuurresonantie is 432 Hz. De Aarde heeft een trilling van 7,8 Hertz (Schumannresonantie). Denk positief en verhoog je frequentie!
Opaal staat bekend als de steen voor liefde en romantiek met de wenskracht om je persoonlijk geluk te geven, maar pas op met wat je wenst. Geloof in jezelf neemt toe. Jaloezie van anderen die concurrentie zien door jouw progressie. Teveel Opaal kracht tot je nemen kan ook iemand te overmoedig maken en je in illusie terecht laten komen.
Opaal heeft door de eeuwen heen door bijgeloof daarom ook negatieve eigenschappen toegeschreven gekregen.
ongeluksstenen bestaan niet!
De steen is broos en breekt makkelijk en is daarom lastig te bewerken. Het is gewoonweg een steen om voorzichtig mee te zijn.
Belangrijk is een Opaal weg te houden bij contact met parfum-houdende stoffen/crèmes en moet in een ring gezet bij het handenwassen afgedaan worden. Warmte en hitte kan het kleurenspel aantasten, dus doe de opalen sieraden af tijdens een bezoek aan de sauna. Bij koorts of verhoogde temperatuur kan de steen dof worden, omdat de warmte het waterpercentage in de steen doet verdampen. Opaal is daar mee een indicator voor de toestand van de drager. Teveel zonlicht vindt een Opaal niet leuk. Berg de Opaal in het donker op, maar ook hier het liefst niet in of tussen droge watten, omdat die het vocht uit de Opaal kunnen onttrekken.
Samengestelde opalen
Opaal Doublet en een Opaal Triplet zijn samengestelde opalen. Een doublet bestaat uit een voorzijde van opaal en de dikte wordt mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld onyx. Bij een triplet is de bovenzijde van Opaal is gemaakt uit Bergkristal (transparant kwarts) en de achterkant is van een goedkope soort opaal ‘potch’ (gewoon opaal) met daar tussen een dunne scherf van hoogwaardig Opaal.
Synthetische Opaal of Opaalniet?
Opaliet is een misleidende handelsnaam voor synthetisch gemaakt glas met opaalschijnsel. Aan dit met de hand gemaakt product Opaliet zijn geen natuurlijke helende eigenschappen toe te schrijven.
Home < > 6 volgende edelsteenalfabet
Schatten van de Aarde 1 > 11, 12 > 22, 23 >28, 29 > 34, 35 > 39
40 Gemh Art Jewelry