Eenhoornmuseum.nl                                          NL / EN
 

Omdat m'n verzameling van eenhoorns wat uit de hand is gelopen, heb ik een deel van m'n winkel gewijd aan de eenhoorns. Dit is het eerste museum voor de eenhoorn. Hier vindt u een wisselende tentoonstelling van een prive collectie en vele eenhoorn sieraden.
Eenhoornmuseum, Dorpsstraat 21 te Leimuiden (NL).
lascaux-salletaureau 
Zij begon haar verzameling eenhoorns in 1993. In het begin waren het er heel lang maar vijf eenhoorns met vleugels of de Pegasus met hoorn. Deze combinaties waren bijna niet te vinden en dat  hield het verzamelen heel goed tegen. In 2011 kwam ik op een tijdelijke show in kasteel 's Heerenberg over "in het spoor van de eenhoorn" door Willem Gerritsen. Dit veranderde mijn kijk op de verzameling welke ondertussen toch wel wat uitgegroeid was. De "echte" eenhoorn wordt meestal zonder de vleugels gezien. Ondertussen is de verzameling zo'n ruim 400 items en is nu ook te volgen op  
INSTAGRAM Unicornmuseum

De tentoonstelling bevat pentekeningen, kunst, speelgoed, boeken, prenten, antiek, kaarten, eenhoornmokken, beeldjes, kleding, schoenen, muuziekdoosjes,schudbollen, sieraden en veel meer eenhoorns van over de wereld met informatie over de eenhoorns zoals :


                                           de geschiedenis van de eenhoorn
                                           eenhoorns rond de wereld
                                           eenhoorns in de architectuur
                                           eenhoorns als inspiratie in kunst
                                           vertellingen met eenhoorns
                                           eenhoorns in boeken en films
                                           eenhoornvermeldingen in de Bijbel
                                           de symboliek van eenhoorns
                                           eenhoorns op de wandkleden in museum Cluney in Parijs
                                           het verhaal achter de Unicorn in captivity in New York
                                           doumentaire: Op zoek naar de eenhoorn
                                           eenhoorns en hun boodschap
                                           workshop werken met de energie van de eenhoorns
                                           magisch elfenstafjes, eenhoornpoeder en regenbogen 
                                           workshop: maak je eigen eenhoorn-hoorn 
                                       
                                           èn hier sieraden met eenhoorns te koop!

 

  
Om te beginnen met waarom eenhoorns? Ze intrigeren me. Ze stralen rust uit, eenhoorns zijn elegant, zuiver en puur, maar staan voor mij ook voor magie en liefde.. 
Het woord eenhoorn komt uit het Latijn en bestaat uit 2 delen: Unus (een) en Cornu (hoorn). De meesten van ons beschouwen de eenhoorn als mythisch fantasiewezen, maar door de geschiedenis heen is de eenhoorn vaak afgebeeld als waar bestaand wezen en er bestaan veel verhalen over de eenhoorn, nieuwe verhalen over de vele natuurwezens, maar er zijn ook veel echt oude verhalen. Voor mij geeft dit het bestaansrecht aan de eenhoorn.  
 
Eenhoorns zijn al bij ons sinds het begin der tijden. De oudste bewijsstukken dateren vanuit het stenen tijdperk, van minstens 12000 jaar geleden. Op grottekeningen, zijn in Lascaux, Frankrijk afbeeldingen gevonden van een paarden met een hoorn op hun voorhoofd.

In de Griekse en Romeinse kunst zijn er plaquettes van de Godin Diana die in een rijtuig wordt voortgetrokken door een aantal eenhoorns en op een bronzen medaille uit 1447 is een halfnaakte vrouw met eenhoorn afgebeeld met boven haar een sikkelvormige maan, dat ook verwijst naar godin Diana met haar kuisheid.

Vóór de periode van de Grieken kwam de eenhoorn al voor bij de Kelten. In het gevecht tussen de zomer en de winter, tussen Eik en Hulst, als zon en maan, en van af de Middeleeuwen als leeuw en eenhoorn werd dit beeld al gebruikt. Met Midwinter heerst het koninkrijk van koning Eik, met de eik als symbool van de geboorte van de zon met haar groeikracht en vruchtbaarheid. Ná midzomer, wanneer de groeikracht in de natuur weer afneemt, neemt Koning Hulst het rijk over.
De zon staat ook voor het zelfbewustzijn van je kracht in het lichaam, net als de leeuw. De eenhoorn staat voor het zelfde zelfbewustzijn van kracht, nu echter zonder het lichaam. Hiermee zie je dus de strijd tussen materiële macht (koning) en de geestelijke macht (kerk).

Dama_col_liocorno_prima_del_restauro_del_1935 web
 
Raffael vrouw met eenhoorn web
 
St. Catherina door Rafaël      
vóór de restauratie
St. Catherina door Rafaël    
ná de restauratie

In de Bijbel van vóór het jaar 1734 werd de eenhoorn nog meerdere malen genoemd, maar in de moderne bijbelversies is de eenhoorn totaal verdwenen, op gezag van het concilie.

Zoals bijvoorbeeld te zien in het portret van een jonge vrouw, dat hangt in de Galleria Borghese in Rome. Het zag er, tot half 20e eeuw, uit als de patroonheilige Sint Catharina met haar rechterhand rustend op een rad. In 1935 ontdekte een kunsthistoricus echter dat het bewuste werk van Rafaël Sanzio aan het einde van de 17e eeuw deels grof was overschilderd. Er was kuis een sjaal over haar naakte schouders geworpen. Onder het schilderwerk van haar hand rustend op het rad vond de restaurateur een jonge eenhoorn, als een schoothondje teder op haar schoot liggend. Deze eenhoorn werd, net als andere eenhoorns, weggestopt en vergeten.


eenhoorn Jeroen Bos.

In de werken van Jheronimus Bosch, (1450-1516) komt de eenhoorn met regelmaat voor.
Op het paradijspaneel 'Tuin der Lusten' 1480-1490 staat er een eenhoorn links van het midden bij een meer te drinken en er zijn twee eenhoorns met ruiters geschilderd tussen de vele dieren en "fantasiewezens". 
Was het zijn fantasie of zag hij meer?
adam en eva by Joachim Uitewael In het werk “Adam en Eva in het paradijs” (1610-1615), van Joachim Wtewael, (1566-1638), zie je tussen alle helder geschilderde dieren ver achter in het paradijs een half-doorschijnende eenhoorn geschilderd. Het mythische paradijselijke dier, alleen zichtbaar voor hen die er in geloven.
eenhoorn en de bubbeljongen Prent De Bubbeljongen uit 1720
In het boek van beesten welke stamt uit middeleeuwen werd de eenhoorn omschreven als een klein dier, buitengewoon intelligent. Geen jager die hem kan vangen! Maar misschien een malle blote jongen die alles al heeft verloren, kan proberen zij voordeel te doen met het jagen op groot wild.

maagd met eenhoorn
Het schilderij Maagd met eenhoorn (1605) is een beroemd kunstwerk van Annibale Carracci (1560-1609) 
Het ontembare dier kan enkel op één manier in de val gelokt worden, door middel van een jonge maagd diep in het bos. De eenhoorn zal zo in de ban zijn van haar zuiverheid, dat het dier zijn hoofd op haar schoot zal leggen als een mak lammetje
Later in de tijd, beweerden ze dat ‘re’em in de 3e eeuw, als het woord eenhoorn als een simpele vertaalfout de Bijbel is binnengeslopen. .


 

Daar de eenhoorn direct te herkennen is als fallessymbool op schilderijen, houtsneden, gravures en beeldhouwwerken, namen ze het in deze interpretatie bij de Christelijke kerk over.
Dit is ook te zien in de serie wandkleden, beginnend bij "de wilde jacht begint" en door het gebruik van speurhonden zij ze al snel iets bijzonders op het spoor; "de eenhoorn is gevonden".
Op het derde wandkleed wordt de eenhoorn achtervolgt, in de volgende fase wordt de eenhoorn ingesloten en verdedigt het zich". De vijfde van de zeven wandkleden is versneden in stukken, door onderzoek is er een reconstructie gemaakt. Hier gaat het om bedrog en de eenhoorn is nodig om het liefdespaar van hun zonden te reinigen.zijn. Op de vijfde is "de eenhoorn gedood en wordt het dier naar het kasteel gebracht". Christeijke geschriften interpreteren dat de dood van de eenhoorn de “passion of Christ” uitbeeld. In de paganistische versie gaat verhaal over misleidde geliefden., waar de eenhoorn de rol op zich heeft om als bruidsschat te dienen om zijn vruchtbaarheid. Op het laatste wandkleed is de eenhoorn niet langer dood, het ligt als een onsterfelijk vredig dier in het midden van de paradijstuin met duizende bloemen, met een collier om als teken van huwelijkse trouw. De verse wonden zijn door de liefde en niet langer van bloed, maar is nu van het sap van de daarboven hangende rijpe granaatappels.
The hunt of the unicorn tapestries
“Unicorn in captivity” (1495-1505)  is een van de zeven wandkleden, beter bekent als de  "The Unicorn Tapestries." Zij zijn bijzonder mooi geweven met de meest complexe motieven en afbeeldingen van zachte wol, zijden zilver en vergulde draden. De wandkleden zijn gemaakt in destijds de lage Nederlanden, het Vlaanderen van nu en worden gezien als kunst van de middeleeuwen. De kleden en het gehele kloostergebouw zijn verscheept naar Amerika, nog net voordat de uitvoerwet van kracht was waar ze nu tentoonsgesteld hangen in The Cloisters in New York.
zee eenhoornwaterwezen Op land konden de mensen de eenhoorns niet vinden en schippers kwamen met verhalen over wezens met een lang gedraaide hoorn op het hoofd. Al snel werden er zeepaard-eenhoorns als afbeeldingen gemaakt.

Antieke tegel gemaakt in Nederland 17e eeuw
narwal prent uit 1900 Narwals op een prent houtgravure uit 1890.

Omdat er geen enkel echt bewijs was van het bestaan van eenhoorns schreven twee doctoren Andrea Marini en Ambroise Paré verklaring,eind 16e eeuw, dat de prijzige eenhoornpoedertjes en eenhoornzalfjes onmogelijk van echte eenhoorns konden zijn.


De Magie van de eenhoorn
is na al die eeuwen toch blijven bestaan :-)


Dus de eenhoorn werd door de wetenschap verdreven en later werd hij ook omdat de eenhoorn al eewen niet als echt tastbaar dier was waargenomen uit en alle moderne bijbelversies geschrapt. De eenhoorn was verbannen en vergeten. Alleen kinderen en eenhoorngelovers hebben de kans om een eenhoorn te zien.

En natuurlijk weten we nu dat de verkochte eenhoornpoeders en eenhoornhoorns inderdaad niet van de echte eenhoorns afkomstig zijn. Deze waren de tanden van de narwals. De mannetjes narwals hebben een lange gevoelige gedraaide linker tand als tastzintuig om de temperatuur en de verschillnde samenstellingen van het water te kunnen bepalen.

Maar wat als...De eenhoorns hebben zich aan ons normale zicht onttrokken en ze op een hogere lichtfrequentie vibreren dan die van ons. Je zou ook kunnen zeggen: dat wij mensen blinder zijn geworden. Zoals Eskimo's, levende in het witte poolgebied, veel meer kleuren wit kunnen onderscheiden, jagers in de wouden veel meer kleuren in groen kunnen zien en mediums kunnen meer energieën in en om onze aura waarnemen; 
In de boeken van Robert Vavra zijn schitterende afbeeldingen van "mooie creaturen te zien. 
Zo zijn eenhoorns nu slechts door middel verbreding van het zicht waar te nemen, bijvoorbeeld met een meditatie of een eenhoorninwijding. Ze zijn er dus gewoon in een  andere dimensie met een andere energietrilling.

Je kunt hen echt daadwerkelijk zien en ontmoeten.


Maar waarom zijn zij hier? Eenhoorns zijn de zuiverste elementwezens en zijn komen nu, net als de andere natuurgeesten steeds vaker in deze moeilijke tijden hier op Aarde om ons mensen, dieren, bomen, planten en andere levende dingen te helpen en te begeleiden. Ze stappen uit de onzichtbare parallele wereld naar voren om ons het geschenk te geven van steun, onvoorwaardelijke liefde en healing. Ze staan symbool voor onschuld, helderheid, puurheid en goedheid van het hart. Soms straalt er zoveel licht van uit hun hart dat het lijkt dat de eenhoorn vleuugels heeft. De hoorn van de eenhoorn zit vol met helende energie en pure magie.

auteur: Marijke Hillebrand

                                     pegasus de eenhoorn met vleugels
De entree tot het eenhoornmseum is gratis
Het eenhoornmuseum is geopend van :  woensdag t/m zaterdag 10:00 tot 16:00
Dorpsstraat 21, 2451 AN, Leimuiden (ZH) Nederland


Of volg via:    instagram UNICORNMUSEUM  


...met elke dag een ander item te zien.

Maandag starten we de week  met een Unicornquote,
Dinsdag wordt er een Eenhoorn Kunstwerk uit de geschiedenis nader bekeken,
Woensdag is gewoon voor de lol, Eenhoorns houden van gezelligheid.
Donderdag daag ik je uit om anders te kleden,
Vrijdag is om jezelf te versieren met mooie sieraden.
Zaterdag heeft ruimte om er zelf een unieke eenhoorn dag van te maken. DIY
Zondag; de afsluiter van de week is voor een fijne blije zonnige eenhoorn dag!